An international Seminar (Online) on
"Religion, Extremism, and the Digital Age: Navigating Challenges and Solutions"
12-13 December, 2023

Flow of the Seminar

Download Program Flow (114KB)

Day 1: December 12, 2023

Session: "Setting the Stage" (Duration: 2 hours)

US Eastern Time India Standard Time Session Moderator Duration
9:00 AM 7:30 PM Inaugural Session Start Moderator: MC: Zeynep Çakmak 1 hour 30 mins
9:10 AM 7:40 PM Opening Address Welcome and Introduction to the Seminar By Dr Ali Unsal, D. Director of WISE institute, USA 10 mins
9:25 AM 7:55 PM Speaker Dr. Mohammad Bhauddin
Vice Chancellor, Darul Huda Islamic University
15 mins
9:40 AM 8.10 PM Speaker Mr Zufar Ahmad Farooqui
Chairman,
Uttar Pradesh Sunni Central Waqf Board
15 mins
9:55 AM 8:25 PM Speaker Mr S. Sathyamoorthy, (IAAS)
Former Deputy Comptroller and Auditor General of India
CEO, Anti-Corruption Academy(India)
15 mins
10:10 AM 8:40 PM Speaker Dr. Zeki Saritoprak
Associate professor Department of Theology and Religious Studies,
John Carroll University, USA
15 mins
10:25 AM 8:55 PM Speaker Mr S. M. Khan
Former Press Advisor to President of India, Vice President, India Islamic Cultural Centre
15 mins
10:40 AM 9:10 PM Speaker Mr. Umar Siddiqui
President, Idea of India Foundation and President, Anti-Corruption Academy(India)
15 mins

Technical Session 1: "Exploring Extremism and Interreligious Dialogue"

US Eastern Time India Standard Time Session Speakers Theme Duration
11:00 AM 9:30 PM Technical Session 1 Start Moderator: [Dr. Zeki Saritoprak] 1 hour 40 mins
11:00 AM 9:30 PM Speaker 1 Jamel R. Cayamodin Holistic and Integrated Education in Preventing and Countering Violent Extremism 15 mins
11:15 AM 9:45 PM Speaker 2 Sarah Lucman Handang Violent Extremism Among Young People and Interreligious Dialogue 15 mins
11:30 AM 10:00 PM Speaker 3 Bulat Akhmetkarimov Innovative Technologies for Peace 15 mins
12:00 AM 10:30 PM Speaker 4 Hasan Ammar Nadwai Examining the Impact of Religious Organizations in Online Spaces Against Extremist Ideologies 15 mins
12:00 PM 10:30 PM Speaker 5 Muhammed Jasim M Digital Coherence and Extremism 15 mins
12:15 PM 10:45 PM Q&A for Session 1 All Session 5 Speakers Interactive Q&A 10 minutes

Technical Session 2: "Digital Challenges in Countering Extremism"

US Eastern Time India Standard Time Session Speakers Theme Duration
12:45 PM 11:10 PM Technical Session 2 Start Moderator: [Margaret Johnson] 1 hour 25 mins
12:50 PM 11:20 PM Speaker 7 Asiya Yasmin and Muhammed Badusha Muslims' Experiences Online 15 mins
1:05 PM 11:35 PM Speaker 8 Sabir Khan Role of Digital Platforms in Misinformation 15 mins
1:20 PM 11:50 PM Speaker 9 Fathima Nadha. A, Fidha Fathima P. P Digital Jihad and Terrorism 15 mins
1:35 PM 12:05 AM Speaker 10 Muhammed Lala Shahbaz Digital Deception and Extremism 15 mins
1:50 PM 12:20 AM Speaker 11 Aisha Aijaz AI, Ethics, and Technology 15 mins
2:05 PM 12:35 AM Q&A for Session 2 All Session 4 Speakers Interactive Q&A 10 minutes

Technical Session 3: "Philosophy, Religion, and Extremism"

US Eastern Time India Standard Time Session Speakers Theme Duration
2:20 PM 12:50 AM Technical Session 3 Start Moderator: [Dr. Suleyman Eris] 1 hour 25 mins
2:30 PM 1:00 AM Speaker 12 Atakan Derelioglu An Islamic Appraisal on Respect for the Sacred: Insights from the Qur'ān and Sunnah the Prophetic Tradition 15 mins
2:45 PM 1:15 AM Speaker 13 Jan Paul How To Cope With The Current Strong Dualism In The World - Useful Lessons From Hizmet And Mystical Traditions Of The Past For The Context Of Today. 15 mins
3:00 PM 1:30 AM Speaker 14 Ahmet Yayla Radicalization Towards Extremism. 15 mins
3:15 PM 1:45 AM Speaker 15 Salim Abdallah Intersection of Religion 15 mins
3.30 PM 2.00 AM Speaker 16 Recep Dogan Global Terrorism and Islamic Radicalization: An Analyses from Fethullah Gulen's Perspective 15 mins
3:45 PM 2:15 AM Speaker 17 Ali Ünsal The Place and Importance of Balance in Islam: A Comprehensive Analysis 15 mins
4.00: PM 2:30 AM Q&A for Session 3 All Session 5 Speakers Interactive Q&A 10 minutes

Day 2: December 13, 2023

Technical Session 4: "Challenges of Online Extremism"

US Eastern Time India Standard Time Session Speakers Theme Duration
9:00 AM 7:30 PM Technical Session 4 Start Moderator: [Dr. Salahuddeen Hudawi Kozhithodi 1 hours 40 mins
9:10 AM 7:40 PM Speaker 18 Mohammed Rashid TP Extremist Content on Social Media 15 mins
9:25 AM 7:55 PM Speaker 19 Muhammad Bishar K and Muhammad Rabeeh KV Religious Institutions and Online Extremism 15 mins
9:40 AM 8:10 PM Speaker 20 Safwan K and Muhammed V P AI Mediation for Extremist Content 15 mins
9:55 AM 8:25 PM Speaker 21 Muhammad Abul Mufazzal Radicalization and De-Radicalization in the Digital Age: Unraveling the Complex Dynamics 15 mins
10:10 AM 8:40 PM Speaker 22 Obaidul Hoque Addressing Global Islamophobia 15 mins
10:25 AM 8:55 PM Speaker 23 Md Sohel Mondal Digital Communalism and Misrepresentation 15 mins
10.:40AM 9.10 PM Speaker 24 Ajmal K Modern Ideologies and Islam 15 mins
10:40 AM 9:10 PM Q&A for Session 4 All Session 6 Speakers Interactive Q&A 10 minutes

Technical Session 5: "Societal Impact of Extremism"

US Eastern Time India Standard Time Session Speakers Theme Duration
10:50 AM 9:20 PM Technical Session 5 Start Moderator: [Dr. Mufazzal] 1 hour 10 mins
11:00 AM 9:30 PM Speaker 25 Mohammad Rafi Rahimi "Global Perspectives on Religion, Extremism, and the Digital Age: Innovative Approaches for Harmony" 15 mins
11:15 AM 9:45 PM Speaker 26 Adil_sha How Extremism is Triggered in The Digital Age 15 mins
11:30 AM 10:00 PM Speaker 27 Muzammil KP Government Policies and Extremism 15 mins
12:00 PM 10:30 PM Speaker 28 Muhammad Badusha Tm Online Experience of Muslims In India: Facing Anti- Muslim Hate On Digital Platforms 15 mins
12:15 PM 10:45 PM Speaker 29 Muhammed Amir Shefin "Debating The Authentic Islam": Contextualizing The Trajectories Of ‘Digitalized' Organizational Contestations On Authority In Kerala 15 mins
12:30 PM 11:00 PM Speaker 30 Umar Farooq M C Muslim Minority In India Is Under Thread. Islamic Religious Identity And Culture Are Dominated By Majoritarian Culture And Identity. 15 mins
12:45 PM 11:15 PM Speaker 31 Dr Mohammed Shabeer Examining Religious Tolerance and Coexistence: Insights From The Digital Activism of the Hizmet Movement 15 mins
01:00 PM 11:30PM Q&A for Session 5 All Session 7 Speakers Interactive Q&A 10 mins

Closing Session: "Seminar Recap and Closing Remarks" (Duration: 30 minutes)

US Eastern Time India Standard Time Session Seminar Recap and Closing Remarks Duration
1.00PM 11.30 PM Closing Session Vote of Thanks 30 minutes

Collaborators